Utas kódex

Utas magatartási kódex:

(1) Tartsa be a pilóta utasításait. Fontos megérteni, hogy a pilóta az egyetlen döntéshozó a repülőgépen, ő a légijármű parancsnoka. Indulás előtt a pilóta bármikor dönthet a járat visszavonásáról. Közben a járat utasainak tartózkodniuk kell a pilóta döntéseivel kapcsolatos észrevételek megtételéért, hogy elkerüljék a pilóta figyelemkiesését a repülőgép biztonságos vezetése érdekében.
(2) Tudomásul veszi az időjárási körülményekkel kapcsolatos döntéseket. Az utasnak soha nem szabad megpróbálnia meggyőzni a pilótát , hogy ne a jogosítása szerinti időjárási körülményben repüljön, kockáztatva ezzel a légijármű és a benne ülök épségét.
(3) Tartsa be a maximális csomagsúlyt
A könnyű repülőgép, amelyben repülni fog, nagyon érzékeny a súlyváltozásokra. A pilóta megtagadhatja bármely poggyász fedélzetre vételét. Kötelező a súlykorlátok betartása, figyelembe véve a konkrét légijármű légiüzemeltetési utasításában leírtak szerint. Az utas repülés közben ne mozgassa a poggyászát.
(4)Tilos az illegális vagy veszélyes áruk szállítása
Az utasnak soha nem szabad illegális vagy veszélyes árut a fedélzetre juttatnia. Ha az utasnak kétségei vannak a szállított áru veszélyes természetéről az utas tájékoztatja a pilótát. A pilóta bármikor ellenőrizheti az utas táskáját, és az utasnak el kell viselni. Ha a pilóta látja, hogy az utas veszélyes árut szállít és a pilótát nem tájékoztatták, a pilóta megtagadja a fedélzetre vitelét.
(5) A repülés megtervezésekor a pilóta figyelembe veszi a tervezett indulási és érkezési időpontot és a várható időjárási viszonyokat. Ezért fontos, hogy a pilóta felszállhasson a tervezett időpontban. Az időben történő érkezés bizonytalansága esetén az utasoknak tájékoztatniuk kell a pilótát.
(6) Az utas indulás előtt bármikor törölheti a járatot, erről tájékoztatni kell a pilótát.
(7) Az utasoknak be kell tartaniuk a következő alapvető biztonsági alapelveket:-Dohányzás repülés közben nem megengedett.
-Az utasoknak soha nem szabad megérinteniük a műszereket, kapcsolókat és a kormányszerveket, mivel balesetet előidéző lehet.
-Az utasok nem beszélhetnek, amikor a pilóta használja a rádiót, valamint a felszállás és a leszállás közben sem.
-Az utasok nem nyúlhatnak az ajtózárhoz, ha a pilóta nem utasította őket erre.

-Az utasoknak tartózkodniuk kell pszichoaktív anyagoktól, beleértve az alkoholt is a repülés alatt vagy azt megelőzően.

A magatartási kódexet az utas köteles elismerni